Leidingen leggen, chapen, plafond ophangen, raamkast maken, muren bezetten, schilderen, spotjes hangen, vloer leggen, plinten en deur plaatsen. Achteraf bekeken een hele lijst aan klusjes om 1 kamer af te werken. Blij dat dit alles goed verlopen is, zijn we ondertussen al begonnen aan de WC en badkamer.
Maar eerst blikken we even terug op die hele lijst werken:
Om het plafond op te hangen, hebben we geen gyprocliftje gehuurd, maar hebben we een creatieve oplossing gezocht. Door telkens 2 balken te plaatsen tussen de muren, net onder het plafondniveau, konden we de plaat klaarleggen en slechts enkele cm's omhoog duwen en vastvijzen. De balken verplaatsen ging op zich ook nog vlot. Deze manier van werken, zullen we in de andere kamers met plezier terug opnemen.
De raamkast heeft Jeroen gemaakt van multiplex platen, de vensterbank is een mooi geschaafde voleiken plank en de gordijnkast is van MDF gemaakt.
Omdat we gekozen hebben om onze slaapkamer met leem te bezetten, zijn de snelbouwmuren geschilderd met een korrelige primer om de leem goed te laten vasthechten aan de muren.
Het bezetten met leem ging vlotter dan met plaaster. Kleine foutjes kunnen gemakkelijker gecorrigeerd worden en bovendien kan dit zelfs nog wanneer de leem al opgedroogd is. De leem hebben we gemengd in de betonmolen. Nog een voordeel is dat het mengsel goed nat blijft en je er desnoods opnieuw water onder kan mengen. Daar komt nog eens bij dat het materiaal allemaal gemakkelijker proper te krijgen is.
Om leembezetting mooi af te werken, moet dit wel plaatsvinden in 2 lagen. De grondlaag, een dikkere laag, moet eerst wat ingedroogd zijn voordat er een afwerkingslaag, een dunner laagje eventueel in een gekleurde leem, op gezet kan worden.
De leem hebben we in een bigbag laten komen van Ecogamma in Geel. De bigbag is maar voor de helft gebruikt, maar de leem blijft lange tijd bruikbaar. Bij ons blijft die dus gewoon staan tot we de hal met leem gaan bezetten.
Op de foto's kan je zien dat de leem bovenaan stilaan opdroogt. Ondertussen (3 weken na het bezetten) zijn de muren bijna tot onder opgedroogd en is de kleur overal dus nog lichter geworden.
Jammer genoeg hadden we een beetje rode leem te kort om de muur helemaal af te werken, maar met leem is het geen probleem om dit nadien nog toe te plakken.
Sander is ook nog een handje komen helpen met schilderen en laminaat leggen. Zo is de kamer (bijna) helemaal afgewerkt, enkel de stopcontacten en schakelaars moeten nog aangesloten worden.
1 opmerking:
Ja Hylke, jullie worden echte bouwexperts he met uw uitleg zou ik er zelf aan kunnen beginnen, zo professioneel.
Een reactie posten